De Nederlandse Paus
Adrianus VI en zijn tijdgenoten
Adrianus was de zoon van een gegoede scheepstimmerman uit Utrecht. Hij studeerde theologie en werd rector van de Universiteit van Leuven, opvoeder van keizer Karel V en diens stadhouder in Spanje. Hij was een vriend van Erasmus en kwam in conflict met Luther. Hij was er zelf niet bij toen 39 kardinalen hem op 9 januari 1522 tot paus kozen. Eenmaal in het Vaticaan aangekomen wachtte hem de bijna onmogelijke opdracht om Rome te behoeden voor een financieel en moreel bankroet. Met zijn hervormingsplannen en sobere levensstijl maakt hij zich dan ook niet geliefd in het Rome van de Renaissance. Na een pontificaat van nauwelijks zeshonderd dagen overleed hij, moegestreden, onder verdachte omstandigheden
Begin dit jaar verscheen een publieksbiografie van deze enige paus uit de Lage Landen. Zou de Kerk er nu anders uit hebben gezien als Adrianus langer zijn ambt had kunnen vervullen? Op de naamdag van onze huidige paus Franciscus is auteur Twan Geurts te gast om te spreken over Adrianus en zijn relatie met zijn tijdgenoten Erasmus en Luther, die hij ondanks zijn inzet, niet voor de Kerk kon behouden.
Twan Geurts is theoloog en schrijver / journalist in Utrecht. Voor zijn publieksbiografie over Adrianus VI bestudeerde hij niet alleen de oudste en meest recente (wetenschappelijke) literatuur over deze paus, hij reisde hem ook achterna van Utrecht naar Leuven en verder, van Zaragoza naar Rome. Wees welkom op woensdag 4 oktober om 19.30 uur in de Cuyperszaal in pastoraal-diaconaal centrum ‘de Pelgrim’.