Belangrijk bericht omtrent het coronavirus

Maatregel Nederlandse bisschoppen vanwege het coronavirus

gepubliceerd: zaterdag, 29 februari 2020

In de­cem­ber startte in China een uitbraak van een corona­vi­rus, dat mensen ziek kan maken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. We­reld­wijd wor­den er maat­regelen genomen om verdere versprei­ding van het virus tegen te gaan.

Op 27 fe­bru­ari is het virus voor het eerst in Neder­land bij een persoon vast­ge­steld.

De be­lang­rijk­ste maat­regelen die volgens het RIVM genomen kunnen wor­den om versprei­ding van het corona­vi­rus te voor­ko­men, zijn:

• Regel­ma­tig han­den wassen
  • In de binnen­kant van de elleboog hoesten en niesen
  • Papieren zakdoekjes gebruiken

Nu het virus ook in Neder­land is vast­ge­steld laten de Neder­landse bis­schop­pen weten dat met ingang van de zon­dags­vie­ring van 1 maart het volgende van kracht is in de Neder­landse Kerk­pro­vin­cie, zolang het virus nog niet onder controle is:

• tij­dens vie­rin­gen in pa­ro­chies en in­stel­lingen is het ont­van­gen van de communie op de tong niet moge­lijk;
  • De communie kan alleen op de hand wor­den ont­van­gen en dient alleen door de cele­brant uitgereikt te wor­den;
  • De kelk­com­mu­nie is voorbe­hou­den aan de cele­brant;
  • Kerk­gan­gers geven elkaar bij de vredeswens niet de hand;
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van wij­wa­ter bij binnen­komst en verlaten van de kerk.

De bis­schop­pen vragen de gelo­vi­gen om te bid­den voor alle mensen die we­reld­wijd slacht­of­fer zijn van het virus en voor allen die patiënten met hun zorg en des­kun­dig­heid be­ge­lei­den.

Bis­schop­pen in het bui­ten­land, waar eerder sprake was van het corona­vi­rus, hebben eveneens maat­regelen af­ge­kon­digd, hetzij als bis­schop­pen­con­fe­ren­tie hetzij als bisdom. Zie hiervoor rkliturgie.nl