• Hoeven
  • Oud Gastel
  • Bosschenhoofd
  • Basiliek Oudenbosch
  • Basiliek Oudenbosch
  • Oud Gastel
  • Bosschenhoofd
 
 
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

“De kerststal laat ons de tedere liefde van God zien”

Paus Franciscus in apostolische brief

gepubliceerd: vrijdag, 13 december 2019
De kerststal in Greccio, Italië
De kerststal in Greccio, Italië (foto: Wim Koopman)

De kerststal “doet ons beseffen dat Gods liefde voor ons zo groot is, dat Hij een van ons werd, zodat wij op onze beurt één met Hem mogen worden.” Dit schrijft paus Franciscus in een apos­to­lische brief die op 1 december ver­scheen: ‘Admirabile signum’ (‘Bewonderens­waar­dig teken’). De paus was die dag op bezoek in Greccio. Daar ligt de oorsprong van de kerststal.

Greccio

De heilige Franciscus kwam in Greccio, toen en ook nu een klein stadje, waar­schijn­lijk nadat hij in november 1223 Rome had bezocht. Franciscus wilde de geboorte van Jezus in de stal in Bethlehem levendig in herinnering brengen. Een van de inwoners van Greccio ging aan de slag met zijn aanwijzingen en op 25 december vierden de fran­cis­ca­nen samen met mensen uit Greccio de eucha­ris­tie bij die eerste kerststal.

Traditie van de kerststal stimuleren

De paus noemt het opbouwen van de kerststal “een vreugdevolle traditie” en een rijke volksvroomheid. Met zijn brief wil de paus de traditie van de kerststal stimuleren niet alleen in de families, maar ook het gebruik van de kerststallen die op scholen een plek krijgen, op het werk, in ziekenhuizen, gevangenissen en op de pleinen van steden en dorpen.

Evan­ge­li­sa­tie

Het eenvoudige idee van de heilige Franciscus is “een groot werk van evan­ge­li­sa­tie”, schrijft de paus. Al eeuwenlang raakt de kerststal de harten van de mensen. “Allereerst omdat de kerststal ons de tedere liefde van God laat zien,” schrijft de paus. “In Jezus heeft de Vader ons een broer gegeven, die naar ons op zoek gaat als we verward zijn of verloren lopen, en een loyale vriend aan onze zijde. God de Vader gaf ons zijn Zoon die ons vergeeft en bevrijdt van onze zonden.”

“De kerststal roept op tot navolging van Jezus
op zijn weg van nederigheid, armoede en zelfverloochening.”

Van de kribbe naar het kruis

Door het opzetten van de kerststal kunnen we ons het tafereel van Bethlehem beter voorstellen. De geboorte van Jezus in de stal nodigt uit “de armoede te ‘voelen’ en ‘aan te raken’ die Gods Zoon op zich nam door mens te worden. Het roept op tot navolging van Jezus op die weg van nederigheid, armoede en zelfverloochening, die van de kribbe naar het kruis leidt. Het vraagt van ons om Hem te ontmoeten en Hem te dienen door barmhartig te zijn naar onze broeders en zusters in nood (cf Matteüs 25, 31-46).”

Opdracht het geloof te delen

De paus loopt in zijn brief de figuren en onderdelen van de kerststal na. En hij sluit zijn brief af met een oproep om het geloof door te geven. “De kerststal herinnert ons aan de tijd toen we zelf kind waren [...] en doet ons beseffen welk kostbare geschenk we hebben ontvangen van degenen die ons het geloof hebben doorgegeven. En dit herinnert ons aan onze opdracht om die zelfde ervaring te delen met onze kinderen en kleinkinderen.”

 

(bericht via www.katho­liek­le­ven.nl)


 

Postbus 174, 4730 AD Oudenbosch • Markt 59, 4731 HN Oudenbosch • (0165) 330 502 • info@bernardusparochie.nl      Website gerealiseerd door iMoose