• Hoeven
  • Oud Gastel
  • Bosschenhoofd
  • Basiliek Oudenbosch
  • Basiliek Oudenbosch
  • Oud Gastel
  • Bosschenhoofd
 
 
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Bezinning in de Advent

Ontvankelijkheid

gepubliceerd: donderdag, 17 oktober 2019

Op zondag 1, 8 en 15 december worden door de Broeders van Huijbergen van 09.30 uur tot 15.15 uur bezinnings­bij­een­komsten geor­ga­ni­seerd met als thema ‘Ontvankelijkheid’. De bijeenkomsten vinden plaats in het broederhuis, Boomstraat 7 in Huijbergen. De bijeenkomsten hebben de volgende opzet:

09.30 uur eucha­ris­tie­viering (optioneel)
10.15 uur koffie met de broeders
10.45 uur inleiding en gesprek 1
12.30 uur warme maaltijd en pauze
13.45 uur inleiding en gesprek 2
15.00 uur meditatieve afsluiting
15.15 uur afsluiting - koffie met de broeders

De kosten bedragen € 20,00 per dag (incl. maaltijd en koffie) en € 50,00 bij deelname aan alle dagen. Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk de donderdag voor­af­gaand aan de betreffende zondag (in verband met de maaltijd) bij Frank Ploum, franck@abcfh.nl, of bij de receptie van het broederhuis, 0164 642 650.

Zondag 1 december

Loslaten en ontvangen

De Advent nodigt mensen uit om los te laten om daarna met Kerstmis beter te kunnen ontvangen. Om met Kerstmis het kind, de Zoon van God te kunnen ontvangen, moeten we het materiële kunnen loslaten en een ontvankelijke ruimte maken in onszelf. Heel treffend wordt deze gedachte in woord en muziek uitgedrukt in Bachs cantate “Was frag ich nach der Welt”, een inspirerende Adventscantate. Deze kan goed gevolgd worden door de cantate “Ihr Menschen, rühmet Gottes Liebe”. Dat Gods Zoon in onze wereld binnentreedt is geen verdienste van onze kant. Het is een geschenk, de gave van Gods Oerliefde voor de mens. In deze cantate worden we opgeroepen deze Oerliefde van God te prijzen. Hij handelt door ons mensen met Abraham, Johannes de Doper en Maria als dragers en verkondigers van de belofte. En Zacharias gaat ons voor in de lofprijzing van God.

Inleider: Broeder Theo Eijkhoudt

Zondag 8 december

Durf je nog te ontvangen?

Opengaan voor nieuwe perspectieven is vaak niet eenvoudig. In ons dagelijkse leven zitten we soms vast in patronen en gedachten in ‘zoals het altijd gaat’. Vaak is er een inbreuk van buitenaf nodig om ons op een ander spoor te wijzen. Maar of we daar ook ontvankelijk voor zijn en naar willen handelen is nog maar de vraag. Tijdens deze bezinnings­zondag staan twee verhalen centraal: het verhaal van Zacharias die niet meer gelooft in een nieuw begin en de tekenen van buitenaf ook niet meer kan ontvangen en het verhaal van Jozef die zich tot drie keer toe laat leiden door een stem van buiten die hem een kant op wijst die hij zelf niet bedacht en verwacht had. We lezen verhalen uit het evangelie volgens Lukas hoofdstuk 1 (Zacharias) en het evangelie volgens Matteüs hoofdstuk 1 en 2 (Jozef)

Inleider: Franck Ploum

Zondag 15 december

Innerlijke ruimte

Het zal vanuit de mystiek zijn dat op deze zondag het thema ‘Ontvankelijkheid’ wordt belicht. Hoe vergroot je je innerlijke ruimte? Hoe maak je jezelf leeg? En waartoe zou je dat eigenlijk doen? Heeft het enig nut voor de maat­schappij? Iets te maken met de bijbelse bood­schap? We lezen teksten die met deze vragen te maken hebben, spreken er met elkaar over, doen een meditatieoefening en kijken samen naar beeldende kunst. Marga Haas (1972) is theologe. Op haar veertigste verjaardag gaf ze zichzelf de stilte cadeau en sindsdien mediteert ze elke dag. Dat bracht een grote ommekeer in haarzelf en in haar geloof teweeg. Ze zocht en vond herkenning in de mystiek; vooral het werk van de middeleeuwse mysticus Meester Eckhart spreekt haar aan.
Alvast kennis­ma­ken? Zie www.margahaas.nl.

Inleider: Marga Haas


 

Postbus 174, 4730 AD Oudenbosch • Markt 59, 4731 HN Oudenbosch • (0165) 330 502 • info@bernardusparochie.nl      Website gerealiseerd door iMoose